strangedays

Come nei sogni tu corri e non giungi mai...

Tuesday, November 04, 2008

Fisk? Nei takk! Bollebakedag.

Nåken andre som såg dokument 2 i går? 4 kilo fisk for å få 1 kilo oppdrettsfisk når sjøen nærme seg tom. Det e ganske ekkelt synst eg. Chile e den største konkurrenten te Norge, men det paradoksale e at det e nettopp Norge som e aktørar i Chile, og har bidratt med kunnskap og utstyr. Snilt kanskje, å hjelpa et aent land med våras teknologi... men dei som først og fremst tjene på det e nordmenn og nåken få chilenerar som forsåvidt nok tjene masse. I Norge og finst det omtrent ikkje familieoppdrettsanlegg igjen, alle e kjøpt opp av de store selskapene. Det e ein naturlig utvikling men eg synst likavel det e trist. Ennå tristare va det å se den chilenske fiskaren som hadde ein familie på seks å forsørga og ikkje fekk fisk lenger. Rett over bukta låg norske trålerar på rekke og rad, og oppdrettsanlegget i midten. Han hadde gått over te å prøva å dyrka skjell i vannkanten isteden, men dei ville ikkje voksa p.g.a. forurensningen fra oppdrettsanleggene. Ein ting som ikkje kom fram i dokumentaren om den skulle varr litt mær objektiv va at oppdrettsnæringen må gi ganske mange arbeidsplassar i Chile, og te kvinner når det gjelde foredling. Det kunne vore nevnt. Mulig eg e litt naiv men eg vil heller ha lokale fiskerar som fiske på naturlig måte, og utnytte fisken på ein skala 1:1. Norge importere 80% av råvarene sine te de tre store fiskefôrprodusentane, og masse av detta hadde ellers gått te menneskemat med god utnyttelse. Problemet med fisk e at de ikkje tåle vegetabilske komponentar i fôret. Eg lærte på forsøksdyr at ingen dyr utnytte fôret så bra som laks, og at 1 kilo mat føre te 1 kilo økt vekt! Men det hørres litt for utrulig ut. Og når norsk fisk blir transportert te f.eks Kina og komme tebake i form av findus-esker, kor miljøvennlig e det? Og så må ein tenka på alle produksjonssjukdommar og misdannelsar som oppdrettsfisk får, p.g.a. ekstrem intensivering. I Chile har problemet med virus vore veldig stort fordi utviklingen har gått altfor fort, de norske som drive der burde tatt litt mær ansvar. Kanskje det kan varr ein idè som forbrukar å varr litt mær kritisk te kor fisken komme fra. Det problemet har ikkje eg siden eg ikkje ete fisk :)
Eg har bakt for første gong siden eg kom te Oslo, det blei boller (eg trur Iselinn har påvirka meg med bollegalskapen sin) De blei ganske gode, litt mektige og siden det e egg i, her e oppskriften om nåken har lyst te å prøva:boller
ingredienser i oppskrift: ca 16-20 stk

500 gr hvetemel (eg måtte bruka 700-800g)
3 dl melk
50 gr gjær
50 gr sukker (el litt mindre)
2 egg
150 gr margarin
1/2 ts salt
Tilberedning:

smelt margarin. rør gjær ut i lunken melk. ha oppi margarinen. ha i salt, sukker og sammenpisket egg. rør dette sammen og ha i hvetemel tilslutt. bland godt. dekk skålen med plastfilm, og hev deigen til dobbel størrelse. ha mel på benkeplaten og legg på deigen. del deigen i like store emner og trill ut boller. settes på plate med bakepapir. etterheves i 15 minutter. stekes ved 180-200 grader i ca 15 minutter. pensles 2 ganger med melk, straks de er ute av ovnen. dette er en noe "bløt" gjærdeig, men det blir fantastisk luftige, lette boller. man kan bruke noe mer mel, men ikke bruk mer enn strengt nødvendig.
egner seg meget godt til fastelavnsboller, med stivpisket krem og syltetøy.
Kanskje litt lenge te fastelavn, men med litt gurkemeie funke de kanskje som santa lucia-boller? Eg hadde tenkt å bruka speltmjøl, men det blei vanlig kveitemjøl siden det e nesten 1/4 av prisen og eg må spara på nåken hundrelappar te eg får to dagars lønn 10.november.
Nå ska eg snart på skulen, og ha innledning te det som kalles "helvetesblokko", med andre ord ska eg varr flink student fram te jul, og håpe kroppen min e enig. Heia Obama!!

1 Comments:

  • At 12:23 PM, Blogger Alessandra said…

    nammm boller m kremmm:)
    og fy slemme ennesker som altid må utnytte alt altfor mye...
    mi manchi:)

     

Post a Comment

<< Home